ArtikelenBlogTekst

column 1 Vega-yup

 

Vegan sexuals: ze schijnen echt te bestaan. Ik las erover in een recent interview met schrijfster/antropologe Roanne van Voorst in de NRC. Bij zo’n opmerking gaan bij mij alle signalen op rood. Dan probeer ik mij met een gezonde dosis journalistieke nieuwsgierigheid meteen een beeld te vormen. Wat voor bijzondere fetisj schuilt hierachter? Geloof het of niet, de werkelijkheid is nog onwerkelijker dan de fantasie. Het betreft namelijk vegetariërs die, uit principiële overtuiging, het bed alleen nog delen met andere vegetariërs. Zij bewaken het bed als een fort tegen de vijandelijke troepen; de vleeseters.

Daar sta je dan met je mooiste George Clooney-smile en je overdaad aan testosteron het alfa-mannetje uit te hangen en loopt de hele versierpartij alsnog stuk op het feit dat je weleens een hamburgertje of duivenborst consumeert. Ik weet eerlijk gezegd niet wat erger is: het feit dat je een blauwtje bij zo’n vega-dame loopt of dat je je anno 2019 moet verantwoorden voor het feit dat je vlees eet? Hoe dan ook: naast de homo-, de bi- en de transseksueel hebben we nu dus ook rekening te houden met de vega-seksueel.Wen er maar aan. Van Voorst voorspelt namelijk zelfs een toekomstige opstand tussen vleeseters en planteneters en tijdens het recente debatje over de omgevingswet schoot het kamermeisje van de Partij voor de Dieren ook nog wat losse flodders in die richting.

Maar er valt ook iets positiefs te melden. Vega-seks schijnt namelijk supergezond te zijn. Goed voor alles, zal ik maar zeggen. Een promotiefilmpje dat de PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) lanceerde laat er geen twijfel over bestaan. We zien twee koppels, beide hoog bronstig. De vleeseter bakt er niets van. De sukkel wordt zelfs halverwege de daad door zijn alfa-vrouwtje met een slappe het bed uitgejaagd om vervolgens op straat te worden verpletterd door een vallende kist. Wauw, wat een looser! ‘Vega’s Last Longer’, zegt het filmpje. En inderdaad: die wortelkluivers neuken de pannen van het dak. Dan denk ik: wie trapt daar nou in? Zijn die Amerikanen echt zo van het padje dat ze in dit soort onzin geloven? Ik vrees het ergste. Op internet gonst het van de gezondheidsclaims: wie zich bekeert gaat weer tekeer als een jonge stier. Ik vind het ironisch dat het merendeel van dit soort vegan-lariekoek uit het land van de obesi-burger komt. Het is te hopen dat deze bedenkelijke hype om de samenleving te splijten niet de zoveelste is die overwaait uit Trumpistan, maar ik vrees het ergste als zelfs een kwaliteitskrant als de NRC dergelijk gebeuzel van een stadse foodie-hipster serieus neemt. De dominee is terug in het land, vermomd als vega-yup. De nieuwe predikers van hel en verdoemenis zijn de tofu- en quinoiagoeroe’s. Voor mij, uitstervende carnivoor, rest slechts het jachtgeweer en een pot Viagra.